Az alkalikus étrend

2020.02.12

Nem egy újabb szélsőséges táplálkozási irányzatot rejt ez a kifejezés, hanem

 az élelmiszerek minőségi megválasztására irányítja a figyelmet.

Az alkalikus étrend alatt értjük az ásványi és élő anyagokban, ionokban gazdag étkezést, amely mellőzi a feldolgozott és ultrafeldolgozott élelmiszerek kategóriáit. 
Valójában akkor nem is kellene különböznie egy általános reform étkezéstől, tehetnénk fel a kérdést!
Pedig igen, mert a lényeg az, hogy nem esünk bele abba az alapvető hibába, amely szinte bármilyen táplálkozási irányzatot követővel előfordulhat: elfelejtik a fő pilléreket. Az egészség jegyében pedig újabb manipulált élelmiszerek felé nyúlnak, majd alapvető élelmiszercsoportokat a kényelmetlenség miatt mellőznek. Gondoljuk bele, hogy hányan hanyagolják el a zöldségeket egy-egy diéta során, és hányan fogyasztanak el inkább egy szénhidrátokban szegény pékárut ebédre.

Alkalikus étrenden nem kell mindig tartalékainkat felemészteni: amely örökös, sejtszintű stresszt indukál a szervezetünkben. 

Amikor száraz és holt élelmiszereket (feldolgozott) fogyasztunk el, akkor a testünknek folyton kompenzálni kell. 

A folytonos kompenzáció pedig melegágya a betegségeknek.

Alkalikus étrend rövid összefoglalója


1. Pótlás és valódi élelmiszer fogalmai

Egy általános diétaváltoztatás során beleesünk a pótlás jelenségébe. Ha nem használhatunk túrót, péksüteményt akkor helyettesíteni szeretnénk egy olyan termékkel, amely próbálja megidézni a régi "érzéki" élményeket. 

Az alkalikus étrendben nem alkalmazunk feldolgozott élelmiszereket. 

Azaz a tejtermékek csoportja vagy reform elgondolású késztermékek sem képezhetik étkezésünk alapját (müzliszelet, gluténmentes pékáru, eritrit stb) 

2. Ionokban gazdag nyersanyagok fogyasztása, azaz kálium, magnézium, nátrium, kalcium harmonikus elegye

A fentebb felsorolt elektrolitok létfontosságúak. A szerves működésünk (például a megfelelő ph  kialakításának) elengedhetetlen komponensei. Már minimális eltérések komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. Az alapvető izomgörcsöktől kezdve az adaptálódott szorongásos állapotokig.

Az emberiség egyik alap problémája a nem megfelelő ionháztartás.

Az ionokban gazdag élelmiszerek pedig magas folyadék tartalmuknál fogva, mélyrétegű hidratációt biztosítanak. Emésztésük során a szervezet nem a sejtjeiből vonja ki a szükséges ionokat, hanem eleve a nyersanyag tartalmazza a szükséges mikrotápanyagokat. Példák

Lédús zöldségek

Leveles zöldségek, keresztesvirágúak
Gumós zöldségek
Szezonális gyümölcsök, több esetben egzotikus gyümölcsök csoportja

3. Konyhatechnológia:

Az alkalikus étrend nem azt jelenti, hogy csak nyersen lehet elfogyasztani az élelmiszereket. Párolás, főzés, alacsony hőfokon való sütés mind használható a napi gyakorlatban. Turmixok, levek készítésének lehetőségei személytől és  problémától függenek.


4. Makrotápanyagok kombinációja, mennyiségi kérdések

Moderált állati fehérjebevitel jellemzi az alkalikus étrendet követőket. Fontos, hogy minőségi nyersanyagokat választása: legeltetett állatok húsa, kollagénben gazdag húsrészek preferálása, nem tenyésztett halak, megbízható források.

Alappillér a makrotápanyagok szétválasztása, azaz szénhidrátot nem párosíthatunk a diéta alatt zsírral és/vagy fehérjével. A zsír és szénhidrát kombináció nemcsak az emésztőrendszerre hárít nagy feladatot, hanem negatívan befolyásolja inzulin-és dopaminszintünket, és májunkat is napról napra gyengíti.

Lényeges! Az alkalikus étrendben elkerülhetetlen kérdéskör a szénhidrátok bevitele. Ez nem egy szénhidrátokban szegény diéta: fontos szerepet kap a feldolgozatlan, minőségi szénhidrát és keményítők fogyasztása (például rizs, burgonya rehabilitációja!).

 

5. Miben segíthet az alkalikus diéta?

- Anti-agingben (fiatalság megőrzésében)

- Energikusság visszanyeréseben, mellékvese támogatásában

- Szorongásos állapotokban, alvászavarokban

- Pajzsmirigy problémákban

- Bőrregenerációs protokolloknál (akné, kiütések stb)

- Májbetegségekben

- Krónikus fertőzéses állapotokban, immunrendszer erősítésében

- Krónikus fájdalmak és gyulladások leküzdésében

- Magas vérnyomásban

- Csontritkulásban

- Felszívódási, emésztési zavarokban (puffadás, székrekedés, hasfájás)

- Testösszetétel megváltoztatásában (fogyás)

További, személyre szabott információkkal szaktanácsadás keretében tudok szolgálni.