Farkas
Zsuzsanna

DIETETIKUS

A holisztikus kifejezés nem lehet elcsépelt!

Rólam

Már gyermekkoromban felfigyeltem arra, hogy akadnak olyan tápanyagok, amelyek befolyásolják hangulatomat, közérzetemet. Vidéki lányként megtapasztaltam azt, milyen megdolgozni a saját élelmiszerért, és csodáltam érte a családomat, déd- és nagyszüleimet, hogy ennyi önzetlen energiával rendelkeznek. A kapálás, a kerti munkák, az erdőben és mezőn való barangolás mély nyomot hagyott bennem. Nagymamám és dédanyám lelkesen mesélt a gyógynövényekről, nemcsak hatásaikról, hanem mindig egy-egy kedves történettel is szolgáltak. Egyértelműnek tűnt a természet szeretete, nem kellett megkérdőjelezni. Édesanyám újító gondolatokkal rendelkezett, és rendelkezik most is, már az anyatejjel magamba szippantottam az egészséges életmód pilléreit, az étkezésben rejlő lehetőségeket, a hatóanyagok érdekes, impulzív világát.

Természetgyógyász, fitoterapeuta képesítést szereztem, közben elvégeztem a Semmelweis Egyetem dietetikus szakát is. A klasszikus és innovatív egészségügyi megközelítéseket is meg akartam ismerni. Úgy vélem, hogy csak így lehet hiteles szakemberré válni a mai világban. Ismerni kell mindkét oldal buktatóit, nem lehetünk szemellenzősek és elfogultak. A tudomány és a tapasztalat organikusan fejlődő fogalmak. Aki tisztességes és szerteágazó ismeretekkel szeretné segíteni pácienseit, annak nyitottnak, de egyben valamennyire kritikusnak is kell lennie. Tudtam, hogy a jelenünket meghatározó információ-dömpingben biztos segítség szükségeltetik.

Jelenünk elemi motívuma a szélsőségek halmozódása. Ez határozza meg az életünk szinte mindegyik szegmensét: legyen szó lelki, fizikai, mentális vagy szociális tényezőkről.

Talán még nem kapott ekkora reflektorfényt maga az egészség kérdésköre sem. Elsősorban a populáris regiszterek előretörésére, ami feltűnő és figyelemre méltó: a divatdiéták, egészség trendek, az internetes platformokon megjelenő tömérdek információforgatag, a képesítés nélküli önjelölt tanácsadók tömkelege, az egészségipar gigantikus kiteljesedése az élelmiszerek és étrend-kiegészítők talaján. A szakmai, tudományos szféra számára könnyedén szelektálható, de a laikusoknak fejtörést okoz, sokszor helytelen döntésekre sarkallja őket.

Farkas Zsuzsanna vagyok, 

dietetikus, természetgyógyász, fitoterapeuta. 

A társadalom folyton keresi a megoldásokat, a teljességre és az egészre törekvő gyógyítási módot, azaz a holisztikus elgondolást. Holisztikus kifejezés magába foglalja az adott beteg értelmi, fizikai és szociális állapotának elemzését, vizsgálatát. Ez is egy példa a paradox folyamatokra, hiszen a 21. századra a holisztikus elgondolás fogalma elkoptatottá vált a köznyelv számára. A konnotatív jelentése is némi negatívumot hordoz a lakosság számára, hiszen a nem hivatalos és szakmailag nem felkészült holisztikus "gyógyítók" is sokszor hiteltelenné tették jelentéstartalmát.

Talán ezért is történt az előző évtizedekben, hogy a klasszikus orvoslás mellett a természetgyógyászati ágazatok is rendkívüli térhódításba kezdtek. Az embereknek igényként merül fel, a már említett WHO definíció magunkra formálása. A természetgyógyászat az a komplementer medicina, amely látszólag tökéletesen megtestesíti a holisztikusság fogalmát. A 2000-es éveket az öntudatra ébredés, a klasszikus orvoslástól való elfordulás jellemezte. Ezeket az éveket kitöltötte az ezoterika, természetgyógyászok könnyen megfogadható ajánlásai, egy-két étrend-kiegészítő csodaszer, néhány bioélelmiszer, az érzelmi intelligencia fejlesztése: vagyis a részmegoldások uralták az egészségplatformot.

A rengeteg negatív tapasztalat és nyereségvágy oda vezetett, hogy az alternatív gyógymódok rendszerei is felhígultak. Hogyan is lehetne hinni olyan természetgyógyászati lehetőségben, amelyet sokszor hiteltelen, szaktudás nélküli "gyógyítók" képviselnek? Prevenció tekintetében pedig az alternatív gyógyászat különböző ágazatai is sokat tehetnének.

Sajnos nem beszélhetünk a két pólus, a hagyományos és alternatív gyógyítás összehangolt munkájáról. Én mindenképpen a két oldalnak az összehangolásában látom a jövő eredményességét.

Természetgyógyászati képesítésem mellett a Semmelweis Egyetemen diplomáztam kiváló eredménnyel dietetikusként, és rendelkezek a szükséges engedélyekkel a dietetikusi praktizáláshoz.