VAS? RÉZ? TEFLON? BEVONAT?

2019.11.24

Az egészség a konyhában kezdődik!
Általában a gondosan megválogatott élelmiszerek, nyersanyagok jutnak eszünkbe erről a mondásról.
Ha már főzünk-sütünk a legjobb tudásunk szerint, érdemes eszközeinket is megfelelően kiválasztani, hiszen a konyhai edényekben készül el mindennapi betevőnk!
🍳🥘 3 problémás konyhai kisegítő 🥘🍳
1. 🍳
A teflonos konyhai edények perfluor-oktánsav és politetrafluor-etilén (PTFE) tartalommal bírnak. Sajnos ez a bizonyos PFOA a környezetünkben és testünkben is sokáig fennmarad. Sok kísérlet pedig egyértelmű kapcsolatot mutatott ki ezen kémiai vegyület és a daganatos megbetegedések között. De egyéb egészségügyi problémák is összeköthetőek a PFOA-val, mint terméketlenség, pajzsmirigy megbetegedések, allergiák vagy a máj alulműködése.
Más bevonatok, mint például a gránit, csak addig használhatóak amíg ép a felületük.
2. 🥘
Az alumíniumos konyhai edények témaköre szintén sok sebből vérzik: először is könnyen kioldódik a nehézfém az ételeinkbe. Sajnos a bevonatos alumínium edények sem teljesen biztonságosak, főleg ha az edény felszíne már sérült. Általában még a kerámia bevonatosak is alumínium belsővel bírnak.
3. 🥧
A szilikonos sütőformák stb. elvileg biztonságosak, rengeteg háziasszony alkalmazza, de még nem áll kellő információ kezünkben a teljes értékű elbíráláshoz.
🍳🥘 6 segítő munkatárs,
némi megjegyzéssel 🥘🍳
1. Öntöttvas
Régi, retró, működőképes, jól tartja a hőt, sokak szerint a legbiztonságosabb (az alternatív régióból is sokan erre a megoldásra szavaznak).
De a vas bizonyos esetekben erőteljesebben kioldódhat, és magas ferritinszinttel élők számára nem a legjobb megoldás: ilyenkor direkt terhelést jelent a szervezetnek.
2. Rozsdamentes acél
Jól hasznáható és biztonságos, nincs reakció, kioldódás, ha a megfelelőt válasszuk ki. A rozsdamentes acél alatt értjük a szén, króm, nikkel, mangán keverékét. Az rozsdamentes acél edények (304, 316, 430) különböző specifikációval bírnak: 18/8, 18/10, 18/0.
Az első szám a króm százalékát, a második a nikkel mennyiségét takarja: ebből az arányokból a stabilitásra következtethetünk. Sokan a nikkel miatt ellenőrzik ezeket a számokat, a tényleges biztonság érdekében. De a fő, hogy a megfelelően legyen tisztítva, és ne sérüljön az edény.
3. Üveg
A szilikonos formák biztonságos oppozíciója az üveg változat. Ételhordásra- tárolására is a legalkalmasabb.
4. Réz
Sok esetben a rézből készült edények belül rozsdamentes acélból készülnek, de a régebbiek sajnos ónnal és nikkellel készültek.
Úgy vélik, hogy az amúgy is rézhiányos nyugati táplálkozás kiegészítésére jó alternatíva a használata (nem hagyományos berkek hozzáállása).
Szerintem, nem érdemes állandó jelleggel 100 %-os rézedénybe főznünk. Még nincs teljes értékű információ a folytonos használatra: én óvatos lennék.
5. Zománcozott
Régebben a színes kivitelűek (pl. piros stb.) tartalmaztak kadmiumot, de a közvélekedés és a szabályozás szerint az acélból készült, zománcozott edények biztonságosak.
Ismét fontos, hogy ép legyen az általunk használt edény: a lepattogott falú nem kedvez egészsegünknek!
6. Kerámia
A 100 %-os kerámia edények a legjobb választások, de sajnos nagyon magas árakkal együtt érhetőek el.
Megéri a befektetést.
A kerámia bevonatos edénnyel ismét óvatosan kell bánnunk, ahogy sérültté válik a felülete, már veszélynek vagyunk kitéve (ólom, kadmium). Ha figyelünk rá, hogy ólommentes legyen, akkor sem jelent teljes biztonságot, mert helyette alumíniumot használnak, ahogy fentebb olvashattátok (idegrendszer ellensége).
7. Cserépedények
Körültekintően, és megbízható helyről válasszunk, mert az edényhez használt festék tartalmazhat ólmot.