13 pontban a pihentető alvásért

2022.04.04

A következőkben összefoglaltam a kulcsfontosságú szempontokat. Természetesen bővíthetőek még a lehetőségek, de most az alapokat szerettem volna bemutatni.

 1. Aludj sötétben: kapcsold ki az összes elektromos kütyüt, húzd ki a konnektorból is.
 2. Biztosíts megfelelő hőmérsékletet: télen 20 fok alatt, nyáron lehetőség szerint.
 3. Az ágyadban csak aludj, sose tévézz vagy dolgozz!
 4. Próbáld betartani a valós elalvási időt, ha teheted, 10 körül legyél már ágyban. (Az éjfél előtti pár óra rendkívül segíti a regenerációdat!)
 5. Alakítsd ki a saját kedvenc elalvási rituálédat: illóolajok, meditáció, langyos vízzel való tusolás, relaxációs zene, olvasás, gyertyafény használata stb.
 6. Ne egyél lefekvés előtt 3 órával! Krónikus alvásproblémák esetén mindig figyelj arra, hogy minőségi keményítőt tartalmazzon a vacsorád.
 7. Fontolgasd a külön hálószobát, ha a párod horkol: a nyugalom érdekében. De persze a legjobb megoldás, ha a horkolással sem békéltek meg (pl. légzőgyakorlatok).
 8. Lefekvés előtt menj ki még egyszer a mosdóba.
 9. Ha nincs eléggé sötét a szobádban, akkor használj szemtakarót.
 10. Ha lement a Nap, próbáld kerülni a social media felületeket: Internet off!
 11. Védekezz a kék fények ellen kék fény szűrő szemüveggel! (Ne feledkezz meg kütyükön található szűrőkről sem.) Ha sok időt töltesz számítógép előtt (dehidratáció), akkor figyelmedbe ajánlom az elektrolitok pótlását (nátrium, kálium, magnézium).
 12. Ha éjszaka többször is felébredsz, a májad, ha pedig nehezen tudod lecsitítani a gondolataidat, a mellékveséd szorul támogatásra. (Komplexebb feladat, első lépésként a barátságosabb teákkal érdemes próbálkozni.)
  Máj: koriander, gyermekláncfű, ezerjó
  Mellékvese: kukoricabajusz, fehérbabhéj, citromfű, levendula, komló 
 13. A melatonint, az egyéb alvás elősegítő kiegészítőket a felsőbb pontok kipróbálása után ajánlom.

Ösztönözd a családodat is a jó szokások beiktatására!