A máj és a bőrregeneráció

2019.09.25

Sok ember életét megkeserítik a bőrproblémák: lelkileg és fizikailag is egyaránt. Makacs elváltozások, amelyek próbára tesznek minket. Legtöbben pedig el se tudják képzelni, hogy a "tiszta" bőr állapota nem egy mese, hanem photoshop és smink nélkül is elérhető.

A bőr regenerációjánál nem elég a táplálékokból származó allergének megszüntetése (laktóz, glutén stb.), ezért is kedvetlenednek el az emberek, és túl hamar feladják a harcot. 

Tápanyaghiányok, hormonális aránytalanságok mind összefüggő problémakörök, amelyeket nem érdemes külön-külön kezelni. Aztán az egyéb baktériumok és vírusok (sokszor ezzel füģg össze a menzesz előtti pattanás-mizéria is) aláaknázzák a regeneráció folyamatait. A legtöbb helyzetben pedig az antibiotikum sem segít (vagy csak tünetileg), főleg ha a máj működése nem kielégítő. Ismét egy többtényezős feladatról van szó. Komplex változtatás szükségeltetik, szakember irányítása alatt.

A képen látható pozitív változás egy célzott táplálkozási terápia eredménye. Egy korrekt diéta beállításához egy teljes egészségügyi feltérképezés szükségeltetik: 

epigenetikai tényezők, gyermekkori fertőzések,  adaptációs tényezők, kontextusbeli változások, étkezési szokások, környezeti ártalmak, kozmetikai szerek, máj egyéb terheltségei. 

A tünetek önmagában félrevezetőek: le kell csupaszítani a problémakört, és az elváltozás valódi okát kell feltárni.

A gondosan beállított protokoll után sem jön rögtön az eredmény, hanem türelmesnek és kitartónak kell lenni. Az öntisztelet kifejeződése ebben az esetben a táplálkozási terápia, amelyet siker fog koronázni: ahogy a képen is látjuk.