Az antioxidánsok

2019.10.06

Az antioxidánsokról biztosan hallottál már, hiszen szinte minden étrend-kiegészítő reklámjában vagy egészséggel foglalkozó cikkben olvashatod ezt a kifejezést. Antioxidánsnak nevezzük azokat az anyagokat, amelyek csökkentik, gátolják az oxidációs folyamatokat a szervezetünkben. Így a szabadgyökökkel szemben is hatékonyan felvehetjük a harcot.

Milyen hatásokkal is bírnak? 

  • Öregedés lassítása, anti-aging
  • Egészséges bőr fenntartása
  • Daganatos megbetegedések kockázatának csökkentése
  • Méregtelenítés támogatása
  • Védelem a szívbetegségek és a stroke ellen
  • Kognitív problémák, például a demencia kockázatának csökkentése
  • Csökkent látásélesség vagy rendellenességek, pl. a makuladegeneráció, szürkehályog kockázatának minimalizálása

Antioxidáns lehet egy vitamin, ásványi anyag, karotinoid, polifenol, enzim. A következőkben a legfontosabb antioxidánsokat gyűjtöttem össze, amelyek  nagy részben táplálékaink járulékos anyagai, de néhányuk eleve testünkben is előállítódik.

ANTOCIÁN: az antociáninok erős antioxidánsok,  a mai napig több mint 635 különböző fajtáját azonosították.  A növényekben található kék, lila vagy vörös flavonoid pigmentekként aposztrofálhatjuk őket. Színük az adott pH-tól függően változik. A belek egészségét is támogatja (mikrobiom), hozzájárulnak a krónikus betegségekkel kapcsolatos gyulladásos markerek csökkentéséhez, és a hormonális egyensúlyt is pozitívan befolyásolják. 

Példák: fekete áfonya, fekete szeder, fekete ribizli, lila káposzta, lilahagyma, padlizsán stb.

KVERCETIN: számos gyulladásos egészségügyi probléma kezelésénél hasznunkra válhat: ideértve a szívbetegségeket, az érrendszeri problémákat, az allergiákat, a fertőzéseket, a krónikus fáradtságot és az autoimmun rendellenességekkel kapcsolatos tüneteket (pl. az izületi vagy bélgyulladások)

Példák: vöröshagyma, lilahagyma, salotta hagyma, alma, brokkoli, szőlő

REZVERATROL: Manapság úgy gondolják, hogy a rezveratrol az egyik legerősebb polifenol. Védőszer az öregedéssel és a szabadgyökök károsodásával járó tünetek ellen. 

Példák: vörös szőlő, nyers kakaó, bodza, tőzegáfonya

LIKOPIN: lenyűgöző előnyökkel rendelkezik. Nagy segítség rákmegelőzésben, cukorbetegségben, szív-és érrendszeri megbetegedések prevenciójában, szem- és prosztata problémákban.

A likopin felelős a paradicsom vörös színéért.

RUTIN: vagyis P-vitamin, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Használják az erek erősítésére, a vérkeringés javítására, a koleszterinszint csökkentésére és az artritisz tüneteinek enyhítésére.

Példák: alma, füge, citrom, narancs, zöld tea, hajdina

LUTEIN: kiváló támogatója a szemnek, a bőrnek, az ereknek, a szívnek és az immunrendszernek. Kutatások bizonyítják, hogy azok az emberek, akik étrendjükben több luteint fogyasztanak, csökken az esélyük a mell-, vastagbél-, méhnyakrák- és tüdőrák kialakulására.

Példák: spenót, cukkíni, petrezselyem, kelkáposzta

ASTAXANTHIN: a vadon fogott lazacban és krillben található. Előnyei: az időskori foltok csökkentése, az energiaszint növelése, az izületek egészségének támogatása és az ADHD tüneteinek megelőzése.

ZEAXANTHIN: karotinoidkék fénnyel szembeni védekezésben az egyik legjobb hatóanyag (pl. sok számítógépezés)

Példák: mángold, sötét levelű zöldek, tojás

BÉTA-KAROTIN: ezen hatóanyag és más karotinoidok kiváló segítségek a daganatos betegségek prevenciójában, a bőr, a szem, a légzőrendszer és a pajzsmirigy támogatásában.

Példák: sárgarépa, sütőtök, spenót, édesburgonya, sötét levelű zöldek

KLOROFILL: a méregtelenítés egyik fontos hatóanyaga.  Blokkolja a karcinogén hatásokat a testben, és megvédi a DNS-t a toxinok vagy a stressz által okozott káros hatásoktól. 

Példák: zöld zöldségek, leveles zöldek, algák, spirulina

SZELÉN:  egy ásványi anyag, amely a talajban is található (ezért is feltételezhető az általános szelénhiány Magyarországon). A szelén javítja a mellékvese és a pajzsmirigy egészségét. Erősíti az immunrendszert, a vírusok leküzdésében segít, megvéd a szívbetegségekkel szemben, és lelassíthatja a más súlyos állapotokkal, például az asztmával összefüggő tüneteket.

Példák: mustármag, mustár, paradió, brokkoli, káposzta, halak

Továbbá MANGÁN, CINK, A-Vitamin, C-vitamin, E-vitamin stb. A természet ellátott minket lehetőségekkel.

GLUTATION: a test legfontosabb antioxidánsának tekintik, a szervezetünkben termelődik, elősegíti az egyéb antioxidánsok vagy vitaminok aktivitásának fokozását. A glutation egy három kulcsfontosságú aminosavból álló peptid, amely több fontos szerepet játszik a testben, beleértve a fehérjefelhasználást, az enzimek létrehozását, a méregtelenítést, a zsírok emésztését és a rákos sejtek megsemmisítését. "A glutation-peroxidáz-1 egy intracelluláris antioxidáns enzim, amely enzimatikusan redukálja a hidrogén-peroxidot vízzé, hogy korlátozza annak káros hatásait." Étrend-kiegészítő formájában is kapható.

HÚGYSAV: ha étkezésünkkel kevés antioxidáns hatású hatóanyagot fogyasztunk, akkor a szervezetünk saját kezébe veszi az irányítást, és máshogy próbálja optimalizálni a helyzetét. Ilyen esetekben emeli meg a húgysav szintjét is, tehát nem a húsfogyasztás a direkt oka a köszvényes problémáknak. Ezért is azonnali változás érzékelhető, ha az adott beteg flavondús, finomított élelmiszerektől mentes étkezésre, vagy polifenolokban gazdag teák fogyasztására tér át, a húgysav csökkenni kezd a szervezetben, hiszen nem kell előállítani, mert külsőleg érkezik az utánpótlás.