Az elbagatellizált epe

2020.11.02

Egy kis testismeret. 

Ismerjük meg közelebbről az epe funkciót, mert már csak akkor hallunk róla, ha a hólyagot el kell távolítani vagy epekövesség gyanúja áll fenn. Ismét a prevenció lesz a kulcs. 

Az epe kiválasztása a májhoz köthető, az epehólyagban az epe tárolása történik.

Az epe feladata:

- a zsír (tápanyag) bontása

- vastagbél ürülésének segítése

- "rossz" baktériumok elpusztítása, vagyis fertőtlenítő szerep

- a bélben, a megfelelő mikrobiom egyensúlyának fenntartása

- a zsírban oldódó A-,D-,E-vitaminok felszívódásának optimalizálása

- a gyomorsav ph-jának kiegyenlítése

- a méreganyagok kiválasztása, eltávolítása

- pajzsmirigyhormon átalakítása aktív állapotúvá

- a túl magas koleszterinszint megakadályozása

Az alacsony epetermelés tünetei:

- székrekedés

- puffadás

- fájdalmas emésztés, székelés

- "lebegő" széklet, világos szín, erőteljes szag

- olajos érzetű, anális szivárgás

- jobb oldalba besugárzó vállfájdalom

- alacsony pajzsmirigyfunkció

- vitaminhiányos állapot (D-vitamin stb)

- esszenciális zsírsavak hiányából adódó tünetek

És ami még aláaknázza az epe működését:

- a túl gyakori evés (nincs idő koncentrálódnia)

- az epehólyag eltávolítása

Milyen élelmiszerekkel támogathatjuk koncentrációját, minőségét? 

- citrom, gyömbér 

- gyermekláncfű, ezerjófű, borsmenta, articsóka, bojtorjángyökér

- kolin

- kurkuma, bármely fűszernövény, pl. kakukkfű, borsika, rozmaring stb.

- minőségi húsfélék stb.