Eltemetett retró emlékek: KÁPOSZTA

2019.11.24

A káposzta elhanyagolt státuszba került a konyhában, és a legtöbbünk emlékeiben is a porcukorral "hintett" káposztás tészta elevenedik meg. Amit lehetett imádni vagy utálni.
A fejes káposzta és lila (sokunknak vörös) káposzta kiváló élelmiszerek, és egyben pénztárcabarát megoldások.
A lila káposzta csodálatos színe már árulkodó, hiszen ezek a színanyagok segítik a mindennapi működésünket, védekezési mechanizmusainkat.
A káposzta:
💚A-, B-, C-, E- és K-vitaminokban gazdag
💚Kéntartama jelentős
💚Xenoösztrogének ellensége (indol-karbinol)
💚Májunk, lépünk (egy másik elfeledett bajtárs) számára értékes tápanyagokat tartalmaz
💚Vírusölő
💚Bőrtisztító
💚Nőgyógyászati elváltozásokban, pajzsmirigy támogatásában is nagy segítség (goitrogén-problematika csak túlságosan szélsőséges esetben okoz gondot - jódfelvétel)


Sokan egyszerűen azért hagyják ki az étkezésből, mert emésztőrendszeri gondokra panaszkodnak. Az alacsony FODMAP étrendet követők sem alkalmazzák, ha például IBS-ben szenvednek.
A káposzta (pontosabban keresztes virágúak) emésztése egy érdekes témakör, mert a legtöbb esetben a nem megfelelő elkészítés és tápanyagok kombinációja okozza problémát, amelyet a máj állapota is erősen befolyásol.
A puffadás például elsősorban egy tünet, amely mögött egyéb elváltozások, adaptációs problémák állnak, ezért sem működik sok esetben, ha egyszerűen megvonjuk a puffasztó nyersanyagokat, mert kvázi csak tünetet kezelünk.

Tehát érdemes készíteni (ha nem ellentétes nézeteiddel) egy kis:
- Párolt káposztát (kevés zsiradékon, nem napraforgóolajon!), amit párosíthatunk minőségi húsfélével, vagy csak egyszerűen édesburgonyával. Gondoljunk rá, ha köretet választunk!
- Káposztás tésztát (porcukor nélkül, akár kölestésztával is kipróbálható, a lila káposztával is működik)
- Készíthetünk káposztás főzelekét, tócsnit stb
- Salátának is kiváló (almaecettel)
- Fermentált káposztaként pedig a bélbaktériumokat is támogatja
/- A káposzta torzsáját se dobjátok ki, azt is fel kell használni :) /