SIKAMLÓS TÉMAKÖR: olajok, zsírok

2019.11.24

Tanácsadásaim során mindig külön figyelmet fordítok 🔸 ️az Omega-3 és az Omega-6 zsírsavak 🔸 ️arányának kérdéskörére.
Már a mákolajas posztban is említettem ezt a fontos, sokszor egészségre káros tényezőt.
Mivel a növényi olajok nagy része Omega-6-ban, linolsavban gazdag (túlzott mennyiségben gyulladásemelő), és hőre sérülékeny (reakció az oxigénnel), ezért tényleg felelősséggel kell választanunk.
Ha az étkezéseink nagy része feldolgozott élelmiszerekből áll, vagy nem otthon, hanem kifőzdében (pl. gyros), éttermekben fogyasztjuk el a mindennapi betevőnket, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a kelleténél több Omega-6 zsírsavat viszunk be a szervezetünkbe.
Legalább otthon, például tojás alá ne használjunk a következőkből:
🔸️Napraforgóolaj
🔸️Kevert sütőolajok
🔸️Repceolaj
🔸️Szójaolaj
🔸️Mogyoróolaj
🔸️Margarin
Sajnos még mindig kevesen értesültek erről az információról.
A telített zsírok rehabilitációja már megtörtént, csak nehezen tör utat magának. Én is használtam ezeket a tényeket a szakdolgozatom során.
De a több évtizedes berögzült paradigmát nem lehet egy pillanat alatt feloldani. Türelem szükségeltetik hozzá. Bár én a falat kaparnám, ha nem 2006 óta tudtam volna ezt az információt.
🔸️Sütéshez állati eredetű zsírok (minőség!), vaj, ghí, az adott hús saját zsírja, kókuszolaj használható, de próbáljunk kicsit kilépni a komfortzónából. A párolás, gőzölés, főzés konyhatechnikákat is napi szinten érdemes alkalmazni. 🔸️
Hidegen az olívaolaj a legjobb választás, vagyis utólag rácsorgatni ételekre, mert értékes Omega-9-hez hozzájuthatunk, és a zsírprofilja is lehengerlő. De hangsúlyozom, hogy hevítés nélkül használatos. Ebbe a kategóriába tartozik még az avokádó és a makadámdió olaja is.
Ha valaki étrend-kiegészítés miatt szeretne a következőkből alkalmazni, először gondolja át az étkezését, hogy valójában szükséges-e neki, és kérje ki valódi szakember véleményét (vagy kontextusától nem megfosztva, egészben fogyassza):
🔸️Lenmagolaj
🔸️Tökmagolaj
🔸️Kendermagolaj
🔸️Mákolaj
🔸️Szezámolaj
🔸️Szőlőmagolaj
🔸️Mandulaolaj
🔸️Dióolaj
🔸️Búzacsíraolaj
🔸️Borágóolaj
🔸️Argánolaj
🔸️Fekete köményolaj
🔸️Ligetszépe