A feldolgozott élelmiszerek bűvkörében

2020.11.02

A 21. századi ember egyik gyengéje a feldolgozott élelmiszerek kategóriája, mert rendíthetetlen fogyasztóvá lett nevelve. Sokan megtapasztalhatták már a függőség állapotát.

Fel szeretném sorolni azokat az étkeket, italokat, amelyek semmilyen szempontból nem támogatják sejtjeink működését, csak megmagyarázhatatlan frusztrációt indukálnak testünkben, lelkünkben. (A teljesség igénye nélkül.) 

1. Nagyipari felvágottak és húsfélék 

Ne ringassuk magunkat ábrándokba, az általános állattartás és etetés  nem a régi, valódi értékek szerint zajlik (pl. fűvel, gyógynövényekkel táplálás). Nem beszélve az adalékanyagok tárházáról... kedvencünk, a nátrium-glutamát még idegrendszerünket is befolyásolja. Ha minőségi állati fehérjét szeretnél utána kell járnod, és megtalálni a legmegbízhatóbb megoldást. Ha pedig nem találsz vagy nem engedhetett meg magadnak, akkor próbálj kompromisszumot kötni: nem kell mindennap húst fogyasztani. 

2. Hidrogénezett növényi olajok

ld. SIKAMLÓS TÉMAKÖR: olajok, zsírok

3. A fentebb említettek fúziója: fagyasztott gyorsételek. Nem hiszem, hogy boncolgatásra szorulnak. 

4. Nagyipari tejtermékek

Sok tanulmány, elképzelés, erkölcsi megközelítés, pro és kontra érvek olvashatóak a tejtermékek fogyasztásával kapcsolatban...De a felgyorsított eljárásokkal, silány alapanyagokból készült, adalékos, natív cukros termékek nem táplálnak. Sajnos a legtöbb esetben a laktóz-és kazeinmentesség sem az egészségesebb alternatívát takarja... 

5. Nagyipari pékáruk

A feldolgozott lisztes termékekről mindig azt gondolják, hogy csak szénhidrátbombák. Pedig ez még csak az igazság egyik része. Ezek az ételek zsírokban is igen gazdagok. A zsír és a szénhidrát kombinációja egy kemény gyomorütés egészségünknek. Aztán egy nagyobb adag cukor-és inzulinjáték a máj és hasnyálmirigy számára.  Nem csupa "móka" az emésztése. Nem beszélve ismét a felgyorsított eljárásokról, silány alapanyagokról, adalékokról. Itt is életbe lép a következő állítás: sokszor a gluténmentesség sem garantálja az egészségesebb választást.

6. Alkohol, üdítők, energiaitalok: magyarázat nélkül is megállják a helyüket ebben a felsorolásban.