Női csendesedés teakeverék

~ HOLD EREJE III. ~

A luteális fázis támogatása: mellékvese, májműködés, idegrendszer kiegyensúlyozása 

A Női Csendesedés teakeverék 9 komponense a szélsőségektől mentes luteális fázis testi és lelki megélését segíti elő. Összetevői támogatják a máj fokozottabb munkáját, az ösztrogén- és progeszteronszintek harmóniáját. Segítik az elme lecsendesedését, a befelé fordulást, támogatva ezzel a tisztuláshoz vezető utat, melyből ismét az új élet lehetősége fogalmazódik meg.   

Mennyiség: 30 g

Összetevők: fehér mályvalevél (Althaeae folium), közönséges palástfű (Alchemillae herba), máriatövislevél (Cardui mariae folium), nyírfalevél (Betulae folium), orvosi veronikafű (Veronicae herba), zöld zabfű (Avena herba), mórmályvavirág (Malvae mauri flos), citromverbéna (Aloysia citrodora herba), jázminvirág (Jasmin flos)

3 500 Ft

*

Kulcskifejezések testi szinten: női nemi hormonok harmonizációja, egészséges progeszteronszint, agyalapi mirigy és hormonjai, androgének, pajzsmirigy, akné, bőr, idegrendszer, PMS, ciszták, mióma, változókor

Kulcskifejezések lelki szinten: szimbolikusan a női ősz kezdete, amely lassan megérkezik a télbe (menstruáció, tisztulás) a női energiák befelé fordítása, kímélet


A luteális fázis valójában a legérdekesebb és a legösszetettebb időszak a női ciklusban. 

Közvetlenül az ovuláció után kezdődik: a megtermékenyítetlen petesejt lebomlik, az ösztrogénszint csökken és a progeszteronszint megugrik. Ez a hirtelen hormonváltozás az, ami akár intenzívebb, kellemetlenebb érzéseket, tüneteket indukálhat. A női energiaszint megcsappan, ezért a visszahúzódzkodás érzete egy teljesen normális jelenség.

A luteális fázisban a női mivolt átalakul játékos lányból bölcs asszony képébe, amelytől nem ijednénk meg, ha ismernénk a természet körforgását, és nem engednénk a civilizációs elvárásoknak. 

Ez az időszak megágyaz a tisztulásnak, amelyből ismét az új élet lehetősége fogalmazódik meg.

Manapság a luteális fázist fizikális szinten tapasztalt PMS tünetek megjelenésével kötjük össze. Az ovuláció után kezdődő időszak nem azért megterhelő, mert a női minőség büntetésben részesül, hanem az előző ciklusok lenyomatai, a mindennapos túlterheltségből eredő kompenzációk öltenek testet. Így egyértelművé válik, hogy miért is tud megterhelő lenni az eleve befelé fordulásra ösztökélő időszak.

*

A következő pár pontban meg szeretném fogalmazni a manapság elterjedő nőgyógyászati problémák gyökereit:

1. A krónikus stressz, szorongás állandó feladatokra készteti a szervezetet az évek folyamán:

  • a stresszhormonok katabolikus hatásainak, a kortizolszint által generált inzulinszint- növekedésnek (inzulinrezisztencia előszobája) kordában tartása,

  • a máj fokozott munkája. A napi több száz feladatot ellátó szervünk ilyenkor a stressz közömbösítésére összpontosítja figyelmét. Egyéb funkciói gyengülhetnek, mint hormonháztartás kiegyenlítése, ösztrogén-metabolizmus, zsíremésztés, méregtelenítés, immunológiai feladatok stb.,

  • a progeszteronszintet is negatívan befolyásolja a magas stressz-szint, ami szintén hozzájárul az ösztrogéndominanciához, nemcsak a civilizációs ártalmak csecsebecséi (műanyag, kozmetikai szerek, feldolgozott élelmiszerek stb).

2. Elbagatellizált immunrendszeri tényezők:

  • az immunrendszer krónikus terheltsége (például herpeszvírusok aktivizációja, látens esetek) is melegágya a nőgyógyászati problémáknak, a ciszták, az endometriózis kialakulásának lehetőségét is növelik,
  • sokszor árulkodóak a folytonosan visszatérő felfázásos, folyásos, fertőzéses esetek (vagy akár a pajzsmirigy gyulladása), csak nem kapnak kiemelkedő figyelmet, és elsősorban tüneti kezelésekkel tartják kordában.

3. Táplálkozási anomáliák:

  • a hormonrendszer működéséhez nélkülözhetetlen a zsíremésztés helyreállítása (máj segítése!), utána érdemes az esszenciális zsírsavak és a D-vitamin pótlását szorgalmazni,
  • a szénhidrát-rehabilitáció - a termékenység és a regeneráció alapfeltétele a megfelelő glikogéntárolás (agy, máj, méh, izmok),

  • IGF-1-szintet növelő étkek kérdései (pl. tejtermékek), holt ételek elhagyása, fehérjebevitel moderálása,

  • vitaminok, ásványi anyagok kérdései - B12, folát anyagcsere, cink, jód.


A Női Csendesedés teakeverék 9 komponense a szélsőségektől mentes luteális fázis testi és lelki megélését segíti elő. Összetevői támogatják a máj fokozottabb munkáját, az ösztrogén- és progeszteronszintek harmóniáját. Segítik az elme lecsendesedését, a befelé fordulást, támogatva ezzel a tisztuláshoz vezető utat, melyből ismét az új élet lehetősége fogalmazódik meg.

A teakeverék alkotói

Fehér mályvalevél (Althaeaefolium): a mályva régi idők óta a megbocsátás jelképe, Szűz Mária gyógyító erejének szimbóluma. Oldja a túlzott félénkséget, az elutasítástól való félelmet. Megnyugtatja az emésztőrendszert, kiegyenlíti a vércukor- és inzulinszinteket. Támogatja a máj munkáját, mindenféle túlzó méregtelenítési tünetek, reverz hatások nélkül. Nedvesíti a nyálkahártyákat, enyhíti a hüvely folyásos tüneteit, elősegíti annak egészséges flóráját.


Közönséges palástfű, "Boldogasszony palástja" (Alchemillae herba): erősíti a nőiességünkbe vetett hitünket, elősegíti a gyengédség megélését, oldja az anyaság iránti félelmeket. A népi gyógyászatban a női nemi szervek, a méh gyógyítójaként aposztrofálják, szimbolikusan is az anyaságra való felkészülésként értelmezik. A palástfű egyik legfontosabb előnye, hogy képes regulázni a menstruációt. Harmonizálja a szervezet progeszteron termelődését, ami elengedhetetlen a rendszeres menstruációhoz. Hozzájárul az ösztrogéndominancia kiegyenlítéséhez, tonizálja a méhizomzatot. A palástfű progeszteron receptorokra gyakorolt hatása miatt csökkentheti a hőhullámok, az éjszakai izzadás és más változókori tünetek, például a szorongás és a hangulati ingadozások előfordulását.


Nyírfalevél (Betulae folium): a luteális fázisban bekövetkező immunrendszeri változások segítője. Megelőzi a különböző húgyúti diszkomfort és fertőzések kialakulását, támogatja a bőr tisztulását. A nyírfa stabilitást ad, enyhíti a folytonos aggódást.


Máriatövislevél (Cardui mariae folium): az érzelmi emléktár, a máj örök segítője. Az egészséges ösztrogénháztartás szere, a májon keresztül elősegíti a káros xenoösztrogénektől való megszabadulást. A népi gyógyászat menstruációs zavarokban, elmaradt havi vérzés esetén is alkalmazta.


Orvosi veronikafű (Veronicae herba): az érrendszer, az érfalak támogatója, elősegíti a megfelelő perifériás vérkeringést, ezért is javítja a memóriát, a kognitív funkciókat. Hatékony segítség PMS tünetek, hőhullámok vagy hangulatingadozás esetén, így nem maradhatott ki a luteális fázist támogató gyógynövények sorából.

Mórmályvavirág (Malvae mauri flos): lila színe nem csak a szemnek és a léleknek üdítő, hanem a fehér mályvavirághoz hasonlóan stabilizálja a vércukorszintet, enyhíti a luteális fázisban fellépő emésztőrendszeri, puffadásos panaszokat.


Citromverbéna (Aloysia citrodora herba): a fásult, elfáradt szellemet frissítő gyógynövény, a stresszre érzékeny gyomor ápolója. A citromverbéna gombaellenes hatásokkal, immunrendszert támogató aspektusokkal is rendelkezik.


Jázminvirág (Jasmin flos): az önelfogadás növénye. A magas polifenol-tartalommal bíró jázminvirág enyhíti a luteális fázisban megjelenő depresszív gondolatokat.


Zöld zabfű (Avena herba): az elégedetlenség feloldója, a zabosság ellenszere. Elősegíti a megfelelő perifériás vérkeringést, támogatja az agy kielégítő vérellátását, erősíti a fáradt mellékveséket. Ásványi anyagokban való gazdagsága védi a csontsűrűséget, hozzájárul a vérzés okozta túlzott veszteségek megelőzéséhez.


Napi adag: 2x1 bögre elosztva, lehetőleg reggel éhgyomorra és a késő délutáni órákban (17 óra). A Női Csendesedés teakeveréket a feltételezett ovulációtól a vérzés megjelenéséig, azaz a ciklus második 2 hetében javasoljuk fogyasztani.

Elkészítési javaslat: 1 teáskanálnyi teakeveréket 3 dl vízzel leforrázunk, majd 10 perc áztatási idő után leszűrhetjük. Ízesíthetjük friss citromlével, mézzel. Lehetőség szerint kerüljük a fémeszközök használatát.

Gyakori kérdések

Fogyaszthatom-e várandósság vagy szoptatás alatt?

A holdciklus teákat várandósság és szoptatás alatt nem javasoljuk, ellenben a Héjakút teakeverék kiváló választás lehet. Utóbbi alkalmazása esetén érdemes a napi adag teafű-mennyiséget vagy az áztatási időt csökkenteni, tehát mérsékeltebb intenzitású teafőzetet készítsünk. A szoptatást követve már nyugodtan alkalmazhatóak a Női teák.

Tényleg olyan fontos a fém eszközök kerülése?

Mondhatnánk egy elhanyagolható aspektus felgyorsult világunkban, hogy milyen eszközt használunk teánk elkészítésénél. Valójában ez a lépés az öntiszteletet is gerjeszti, nem csak a hatóanyagok védelmét szolgálja. Javasoljuk a műanyag kanál használatát, de a legjobb alternatíva - főleg ha hosszútávú teakedvelőkké válunk -, a fa adagalókanál vagy fa teaszűrő alkalmazása.

A teakeverékek komponensei honnan származnak?

Az összetevők java magyar forrásokból, magyar gyűjtőktől, magyar őstermelőktől, magyar cégektől származnak. Olyan minőséget prezentálunk, amelyet én is és családom is fogyasztana teljes szívből.

A Héjakút teák leírásai fizikai és lelki kulcskifejezésekkel kezdődnek, amelyek segítséget nyújtanak a teakeverék kiválasztásában.

Elakadás esetén hívjanak Minket bizalommal vagy látogassák meg fizikális üzletünket:

Héjakút Drogéria és Biobolt

1077 Budapest, Király utca 93.

+36-30-375-4161