Levegő teakeverék

~ FÖLDANYA EREJE ~

A légzőrendszer keveréke: légutak, tüdő támogatása, üregek tisztítása, köhögés enyhítése 

A 10 gyógynövényből álló teakeveréket a friss levegő iránti vágyunk ihlette. Támogatja a légzőrendszert, hozzájárul a tüdő tisztulásához, felszabadítja a terhelt beszédhangot. A meghűléses, köhögéses időszakban segítőtárs, az immunrendszer támogatója, egy-egy betondzsungelben töltött nap közömbösítője.

Mennyiség: 40 g
Összetevők: martilapulevél (Farfarae folium), izlandi zuzmó (Lichen islandicus), ökörfarkkóró levele és virága (Verbasci folium et flos), tüdőfűlevél (Pulmonariae folium), papsajtmályvalevél (Malvae folium), hársvirág (Tiliae flos), bodzavirág (Sambuci flos), borsmentalevél (Menthae piperitae folium), kamillavirág (Chamomillae flos), levendulavirág (Lavandulae flos)

3 500 Ft

*

Kulcskifejezések testi szinten: száraz és hurutos köhögés, makacs, megszűnni nem akaró köhögés, megfázás, nátha, immunrendszer támogatása, dohányzóknak, dohányzásról való leszokásban, hangszálak támogatása

Kulcskifejezések lelki szinten: légzőgyakorlatok előtt vagy után, kimondatlan érzések oldása, túl sok "letüdőzött" gondolat


A Levegő teakeverék "házi patikánk" állandó szereplője lehet. Elsősegélyszerként alkalmazható a náthás időszakokban: illóanyag-tartalmánál fogva akár inhalálhatunk is vele, stimulálva az üregeket. Az elhúzódó megfázásos tünetek enyhítésében, általános immunerősítésben, száraz vagy hurutos köhögés eseteiben is remekül használható. Továbbá elősegíti egy átbeszélt vagy akár áténekelt nap utáni rehabilitációt. 

Egy érzelmileg telített nap feloldója is lehet, amikor úgy érzékeljük, hogy túl sok mindent "letüdőztünk" a történtekből vagy embertársainktól. 

A teakeverék alkotói

Martilapulevél (Farfarae folium): a népi hagyomány a makacs és krónikus köhögések, torokfájás, légúti fertőzések, láz, asztma egyik leghatásosabb ellenszereként tartotta számon, majd lassan a kis sárga növény alkalmazása a feledésbe merült. Levele izgalmas hatóanyagok tárháza: tartalmaz nyálkát, keserűglikozidát, inulint, fitoszterineket, kb. 3% cinksót is. 


Izlandi zuzmó (Lichen islandicus): az izlandi zuzmóban található egy lichenin nevű keményítő, amely felforralva nyálkaszerű anyaggá alakul. Ez a hatóanyag megnyugtatja az irritált nyálkahártyákat, légutakat, orrjáratokat. Komplex poliszacharidokat is tartalmaz, amelyek immunstimuláns hatásokkal bírnak, és különösen hasznosak a hurutosodás ellen és a száraz köhögés csillapítására.


Ökörfarkkóró levele és virága (Verbasci folium et flos): Bingeni Szent Hildegárd szerint "akinek erőtlen és szomorú a szíve, az főzze meg az ökörfarkkórót hússal vagy hallal vagy csibével más füvek nélkül, egye ezt gyakran, és ez erősíti a szívét, és boldoggá teszi. [...] És akinek a hangja vagy a torka rekedt, és aki fájdalmat érez a mellében, az főzzön ökörfarkkórót". Az ökörfarkkóró teája rendkívüli segítség a köhögés csillapításában, legyen szó akut vagy krónikus (dohányzás) problémákról. 

Tüdőfűlevél (Pulmonariae folium): a tüdőfű beszélő neve is mutatja a légzőrendszer támogatásában betöltött nagyságát. Alkalmazható légúti betegségek, asztma, krónikus hörghurut, megfázás, köhögés és hurutoldás esetén. Elősegíti a légutak tisztulását és a felgyülemlett nyálka eltávolítását a tüdőből. Dohányzók vagy dohányzásról leszokóban lévők számára remek tüdőtisztító gyógynövény. A régi természetgyógyászati gyakorlat gyomor- és bélbántalmak, vese- és húgyúti fertőzések esetén is javasolta.


Papsajtmályvalevél (Malvae folium): azt hiszem sokan megkóstolták gyermekkorukban a kis "pogácsáit". Ez a kis visszafogott külsejű, egyszerűen gyomnak tartott növény nagyon értékes nyálkatartalommal bír, amely nemcsak az emésztőrendszerre, hanem az egész légző- és nyirokrendszerre is pozitív hatást gyakorol.


Hársvirág (Tiliae flos): egyedülálló illatvilágát a farnezol adja, amely elősegíti a meglévő megfázásos tünetek enyhítését, és a megelőzést is szolgálja. A hársvirág flavonoidokat - mint például kvercetint, miricetint, heszperidint -, glikozidokat szaponinokat, nyálkát, illóolajokat - mint citrált, citronellalt, citronellolt, eugenolt, limonént -, továbbá különböző aminosavakat tartalmaz. Ízletes és hatóanyagokban gazdag teája láz, hurut, torokgyulladás közismert enyhítője. 


Bodzavirág (Sambuci flos): a magyar bogyósok kiemelkedő képviselője, minden része gyógyhatással bír: gyökere, kérge, levele, virága, gyümölcse. Az örök élet szimbólumaként emlegetik, hiszen a bodza a jég hátán is megél. Virága vértisztító hatású, az arcüreg-légúti problémák kezelésében kiemelkedő fontossággal bír, főleg, ha egyéb légzőrendszert támogató gyógynövénnyel párosítjuk.


Borsmentalevél (Menthae piperitae folium): a borsmenta tea egyik fő előnye erős antimikrobiális tulajdonsága, amelyek segítséget nyújtanak a baktériumok elpusztításában, és hozzájárul a szájhigiénia fenntartásához.


Kamillavirág (Chamomillae flos): "Nem csupán gyógyteaként használják, hanem sokaknak mindennapi italuk is, mert íze kellemes és jó közérzetet nyújt." A kamilla fő összetevői között számos flavonoid megtalálható, köztük az apigenin, a kvercetin, a patuletin. Szerteágazó egészségvédő tulajdonságai közül a Levegő teakeverékben a gyulladást kiegyenlítő aspektust képviseli. 


Levendulavirág (Lavandulae flos): a levendula reneszánszát éli, rengetegen kedvelik, alkalmazzák. Érdekesség, hogy a népi gyógyászat rendkívül erős hatású növényként tartotta számon, óvatosan használták. A Levegő teakeverékben is egy leheletnyi, nem tolakodó mennyiségben szerepel, megkoronázva az illóanyag-komponensek harmóniáját.


Napi adag: 1 bögre kora reggel tüdőtisztító kúrában (4-6 hét után tartsunk szünetet), továbbá 1-3 bögre megfázás, légzőszervi panaszok esetén.

Elkészítési javaslat: 1 teáskanálnyi teakeveréket 3 dl vízzel leforrázunk, majd 10 perc áztatási idő után leszűrhetjük. Ízesíthetjük friss citromlével, mézzel. Lehetőség szerint kerüljük a fémeszközök használatát.

Gyakori kérdések

Tényleg olyan fontos a fém eszközök kerülése?

Mondhatnánk egy elhanyagolható aspektus felgyorsult világunkban, hogy milyen eszközt használunk teánk elkészítésénél. Valójában ez a lépés az öntiszteletet is gerjeszti, nem csak a hatóanyagok védelmét szolgálja. Javasoljuk a műanyag kanál használatát, de a legjobb alternatíva - főleg ha hosszútávú teakedvelőkké válunk -, a fa adagalókanál vagy fa teaszűrő alkalmazása.

A teakeverékek komponensei honnan származnak?

Az összetevők java magyar forrásokból, magyar gyűjtőktől, magyar őstermelőktől, magyar cégektől származnak. Olyan minőséget prezentálunk, amelyet én is és családom is fogyasztana teljes szívből.

A Héjakút teák leírásai fizikai és lelki kulcskifejezésekkel kezdődnek, amelyek segítséget nyújtanak a teakeverék kiválasztásában.

Elakadás esetén hívjanak Minket bizalommal vagy látogassák meg fizikális üzletünket:

Héjakút Drogéria és Biobolt

1077 Budapest, Király utca 93.

+36-30-375-4161