Füvek szere tea- és fűszerkeverék

~ FÖLDANYA EREJE ~

13 ősi fűszernövény kombinációja az emésztő- és bélrendszer egészségéért, az enzimek aktivizációjáért

13 ősi magyar, szakrális jelentéssel bíró fűszernövény kombinációja. A Füvek Szere a 21. századi túlterhelt emésztőrendszer enyhítője. Az emésztőnedvek (gyomorsav, epe, hasnyálmirigy enzimek) kiegyensúlyozott termelődését szolgálva, felveszi a harcot a puffadás, az emésztőrendszeri diszkomfort, a felborult bélflóra ellen.    

Mennyiség: 50 g

Összetevők: petrezselyemlevél (Petroselini folium), lestyánlevél (Levistici folium), tárkonylevél (Dracunculi folium), majoranna (Majorannae herba), izsópfű (Hyssopii herba), kaporlevél (Anethi folium), medvehagymalevél (Allii ursini folium), zsályalevél (Salviae folium), kakukkfű (Thymi herba), borsikafű (Saturejae herba), rozmaringlevél (Rosmarini folium), szurokfű (Origani herba), vasfű (Verbenae herba)

3 500 Ft

*

Kulcskifejezések testi szinten: puffadás, emésztési diszkomfort, székrekedés, felborult mikrobiom, étvágykiegyenlítés, zsíremésztés, parazitaölés, antibakteriális hatás

Kulcskifejezések lelki szinten: belső nyugtalanság, maximalizmus, megfelelési kényszer


A fűszerek a kádár hagyományok előtt táplálkozási kultúránk meghatározó elemei voltak. Nem merült ki a pirospaprika, bors használatában, hanem a magyar konyhaművészet ismerte és bátran alkalmazta a zöldfűszerek tárházát is. Sajnos hosszú évtizedek alatt a fűszer fogalma megkopott, sőt, sajnos elveszítette eredeti jelentését. A mesterséges ételízesítőkkel egyenlőnek definiáltuk őket, elszoktunk a természet ízeitől, és elkezdtünk vágyni a túlstimuláló változatokra. 

A nátrium-glutamát korában elnyomódtak ösztönös érzéseink, és átvette az uralmat a szintetikus örömszerzés. 

A keserű, savanyú ízek árnyalatai eltűntek étkezési kultúránkból, ezzel együtt pedig komoly emésztőrendszeri problémák is megjelentek a mindennapokban. Nemcsak a rágás fokozott hiánya, hanem a keserű anyagok, a savanykás ízek kikerülése miatt se kapnak emésztőnedveink megfelelő impulzust a termelődésre. 

A fűszerek valódi "gyógyszerek".


Nem véletlenül tartoznak a fűszerek a gyógynövények kategóriájába:

 • serkentik az emésztőnedvek termelődését, elősegítik a vastagbél kiürülését,
 • az ízekre reagál az idegrendszerünk, amiből profitál az egész emésztőrendszer: a máj, epe, hasnyálmirigy, belek.

 • A zsír-, fehérje-, szénhidrát-anyagcsere segítői,

 • antiszeptikus, antivirális, parazitaölő hatásúak: fertőtlenítik magát az ételt és a bélrendszert is.

 • Szabályozzák a mikrobiomot, a bélflórát, erősítik az immunrendszert,

 • antioxidánsok, hozzájárulnak a mindennapi méregtelenítési folyamatokhoz

 • elősegítik a tápanyagok felszívódását,

 • ásványi anyagokban bővelkednek.


A Füvek szere 13 ősi magyar, szakrális jelentéssel bíró fűszernövény kombinációja. Az emésztőnedvek (gyomorsav, epe, hasnyálmirigy enzimek) kiegyensúlyozott termelődését szolgálva, felveszi a harcot a puffadás, az emésztőrendszeri diszkomfort, a felborult bélflóra ellen.

Használhatjuk univerzális fűszerként is, vagy zsírosabb, állati eredetű nyersanyagot tartalmazó ételeinkbe, elősegítve a könnyed emésztést, az emésztőnedvek, az epe koncentrációját.

Az epetermelődés támogatása kiemelkedő fontosságú egészségünk megőrzésében. Már a 60-as évektől fokozottan megjelentek a különböző epegondok, amelyek sajnos a későbbi generációknál egyéb adaptálódott zsíranyagcsere problémákat, hormonális egyensúlytalanságokat okozhatnak. Szinte nincs olyan magyar család, ahol a felmenők között ne jelent volna meg valamilyen szintű epepanasz.

Az epe feladata:

 • a zsír (tápanyag) bontása,

 • vastagbél ürülésének segítése,

 • "rossz" baktériumok elpusztítása, vagyis fertőtlenítő szerep ,

 • a bélben a megfelelő mikrobiom egyensúlyának fenntartása,

 • a zsírban oldódó A-,D-,E-vitaminok felszívódásának optimalizálása,

 • a gyomorsav ph-jának kiegyenlítése,

 • a méreganyagok kiválasztása, eltávolítása,

 • pajzsmirigyhormon (és egyéb hormonok) átalakítása aktív állapotúvá,

 • a túl magas koleszterinszint megakadályozása.  

Az ábra alapján láthatjuk, hogy mennyi szinten tudja negatívan befolyásolni a szervezet működését az epetermelődés kérdése
Az ábra alapján láthatjuk, hogy mennyi szinten tudja negatívan befolyásolni a szervezet működését az epetermelődés kérdése

A teakeverék alkotói

Petrezselyemlevél (Petroselini folium): az általános gyengeség szere, igazi roboráló gyógynövény. A levél apigenin flavonoidban gazdag, amely nevezetes a rosszindulatú folyamatok prevenciójában. Vértisztító hatású, a máj, a lép és a vese segítője. Fertőtlenítő hatását már a szájüregben elkezdi, majd az emésztőnedvek aktivizációjával az egész bélrendszerre kifejti. A petrezselyemről nem közismert, de oldja a belső feszültséget.


Lestyánlevél (Levistici folium): a petrezselyem közeli barátja, ízben is remekül harmonizálnak. Sajnos manapság már kevésbé találkozunk vele az asztalunkon. Csillapítja az émelygést, hányingert, a gyomorégés háziszere.


Tárkonylevél (Dracunculi folium): illóanyag-tartalma miatt elősegíti a kielégítő nyálelválasztást, a gyomornedv termelődését, támogatja a belek perisztaltikus mozgását. Antiszeptikus hatású, ezért felborult mikrobiom (pl. SIBO) esetén is nagy segítség. Csáberőt fokozó növényként, a játékosság szimbólumaként tekintettek rá.


Majoranna (Majorannae herba): a régi hagyományok a bánat ellenszereként emlegették. Magas keserűanyag-tartalma miatt kiváló krónikus felfúvódás ellen. Gyomorsav-hiányos állapotokban is áldásos segítség.


Izsópfű (Hyssopii herba): elfeledett, szemet gyönyörködtető fűszernövényünk, izgalmas ízvilággal. Az izsóp egy rendkívül értékes méhlegelő alkotó, ha tudjuk, ültessünk a kertünkbe is! Parazitaellenes hatású. Fő illóanyag kompenense a pinokámfor, továbbá heszperidint, diozmint, azaz flavonoidokat is tartalmaz. A lélek tisztítója, amely tulajdonságra a mai világunkban a legnagyobb szükség van.


Kaporlevél (Anethi folium): a közvélekedésben a kapor neve az általános emésztési komforttal forrt össze. A puffadásos panaszok mellett a vércukor- és inzulinszint kiegyenlítő, kíméletes májtámogató hatása is kivételes. Továbbá a régi természetgyógyászati gyakorlat álmatlanság elleni teakeverékekben is rendszeresen alkalmazta.


Medvehagymalevél (Allii ursini folium): a természetgyógyászat az egyik leghatásosabb és mellékhatásoktól mentes bélféregűzőnek tartja. Elősegíti az epetermelődést, hozzájárul a kielégítő zsíremésztéshez, ezért is tartozik a magas koleszterinszintet regulázó gyógynövények közé.


Zsályalevél (Salviae folium): a zsálya levelei és szárai antioxidáns hatású enzimeket tartalmaznak, beleértve a SOD-t (szuperoxid-diszmutáz) és a peroxidázt. Tehát az ételeinkbe alkalmazva csökkenthetjük a fokozott oxidáció veszélyét. A zsályában természetesen megtalálható poliszacharidok immuntámogató tulajdonságokkal rendelkeznek. A szellem tisztítójaként, az elem védelmezőjeként tartották számon.


Kakukkfű (Thymi herba): a bátorság szimbóluma. A jellegzetes kakukkfű aromát a következő komponensek alkotják: timol, karvakol, béta-pinén, geraniol. A timol antiszeptikus, gomba- és parazitaellenes hatású illóanyag, a mikrobiom támogatója. Keserűanyag-tartalma miatt elősegíti az epetermelődést, enyhíti a puffadásos tüneteket.


Szurokfű (Origani herba): mint a kakukkfű, timolban gazdag, de található benne a nagyra becsült karvakolból is. Már illatának megérzése beindítja az emésztőnedvek termelődését az idegrendszeren keresztül.


Borsikafű (Saturejae herba): enyhíti a hüvelyesek és egyes keresztesvirágúak puffasztó hatását. A terhelt emésztőrendszer nyugtatója. Perifériás vérkeringést támogató hatása miatt tarthatták a szunnyadó érzékiség fellobbantójának.*


Rozmaringlevél (Rosmarini folium): a népi gyógyászat kedvelt emésztést segítő gyógynövénye. A régi, házi fűszerkertek kimaradhatatlan szereplője, a szerelem, a hűség szimbóluma. Fokozott gázosodásban, máj- és epepanaszokban alkalmazták, bizonyítottan hozzájárul a máj rehabilitációjához.


Vasfű (Verbenae herba): a régi kovászos uborkakészítés alapvető fűszere volt. Szerény kinézete ne tévesszen meg senkit, mert az egyik legősibb gyógynövény, amelyet májproblémáktól kezdve bőrbajokon át egészen a vérszegénységig, idegrendszeri gyengeségig alkalmaztak. 


Napi adag: minden főétkezés előtt kortyolgassunk az elkészített teából. Univerzális konyhai fűszerkeverékként alkalmazható.

Elkészítési javaslat: 1 csapott teáskanálnyi teakeveréket 3 dl vízzel leforrázunk, majd 5 perc áztatási idő után leszűrhetjük. Lehetőség szerint kerüljük a fémeszközök használatát.

Gyakori kérdések

Tényleg olyan fontos a fém eszközök kerülése?

Mondhatnánk egy elhanyagolható aspektus felgyorsult világunkban, hogy milyen eszközt használunk teánk elkészítésénél. Valójában ez a lépés az öntiszteletet is gerjeszti, nem csak a hatóanyagok védelmét szolgálja. Javasoljuk a műanyag kanál használatát, de a legjobb alternatíva - főleg ha hosszútávú teakedvelőkké válunk -, a fa adagalókanál vagy fa teaszűrő alkalmazása.

A teakeverékek komponensei honnan származnak?

Az összetevők java magyar forrásokból, magyar gyűjtőktől, magyar őstermelőktől, magyar cégektől származnak. Olyan minőséget prezentálunk, amelyet én is és családom is fogyasztana teljes szívből.

A Héjakút teák leírásai fizikai és lelki kulcskifejezésekkel kezdődnek, amelyek segítséget nyújtanak a teakeverék kiválasztásában.

Elakadás esetén hívjanak Minket bizalommal vagy látogassák meg fizikális üzletünket:

Héjakút Drogéria és Biobolt

1077 Budapest, Király utca 93.

+36-30-375-4161