*
Kulcskifejezések testi szinten: puffadás, emésztési diszkomfort, székrekedés, felborult mikrobiom, étvágykiegyenlítés, zsíremésztés, parazitaölés, antibakteriális hatás
Kulcskifejezések lelki szinten: belső nyugtalanság, maximalizmus, megfelelési kényszer
A fűszerek a kádár hagyományok előtt táplálkozási kultúránk meghatározó elemei voltak. Nem merült ki a pirospaprika, bors használatában, hanem a magyar konyhaművészet ismerte és bátran alkalmazta a zöldfűszerek tárházát is. Sajnos hosszú évtizedek alatt a fűszer fogalma megkopott, sőt, sajnos elveszítette eredeti jelentését. A mesterséges ételízesítőkkel egyenlőnek definiáltuk őket, elszoktunk a természet ízeitől, és elkezdtünk vágyni a túlstimuláló változatokra.
A nátrium-glutamát korában elnyomódtak ösztönös érzéseink, és átvette az uralmat a szintetikus örömszerzés.
A keserű, savanyú ízek árnyalatai eltűntek étkezési kultúránkból, ezzel együtt pedig komoly emésztőrendszeri problémák is megjelentek a mindennapokban. Nemcsak a rágás fokozott hiánya, hanem a keserű anyagok, a savanykás ízek kikerülése miatt se kapnak emésztőnedveink megfelelő impulzust a termelődésre.
A fűszerek valódi "gyógyszerek".
Nem véletlenül tartoznak a fűszerek a gyógynövények kategóriájába:
- serkentik az emésztőnedvek termelődését, elősegítik a vastagbél kiürülését,
az ízekre reagál az idegrendszerünk, amiből profitál az egész emésztőrendszer: a máj, epe, hasnyálmirigy, belek.
A zsír-, fehérje-, szénhidrát-anyagcsere segítői,
antiszeptikus, antivirális, parazitaölő hatásúak: fertőtlenítik magát az ételt és a bélrendszert is.
Szabályozzák a mikrobiomot, a bélflórát, erősítik az immunrendszert,
antioxidánsok, hozzájárulnak a mindennapi méregtelenítési folyamatokhoz
elősegítik a tápanyagok felszívódását,
ásványi anyagokban bővelkednek.
A Füvek szere 13 ősi magyar, szakrális jelentéssel bíró fűszernövény kombinációja. Az emésztőnedvek (gyomorsav, epe, hasnyálmirigy enzimek) kiegyensúlyozott termelődését szolgálva, felveszi a harcot a puffadás, az emésztőrendszeri diszkomfort, a felborult bélflóra ellen.
Használhatjuk univerzális fűszerként is, vagy zsírosabb, állati eredetű nyersanyagot tartalmazó ételeinkbe, elősegítve a könnyed emésztést, az emésztőnedvek, az epe koncentrációját.
Az epetermelődés támogatása kiemelkedő fontosságú egészségünk megőrzésében. Már a 60-as évektől fokozottan megjelentek a különböző epegondok, amelyek sajnos a későbbi generációknál egyéb adaptálódott zsíranyagcsere problémákat, hormonális egyensúlytalanságokat okozhatnak. Szinte nincs olyan magyar család, ahol a felmenők között ne jelent volna meg valamilyen szintű epepanasz.
Az epe feladata:
a zsír (tápanyag) bontása,
vastagbél ürülésének segítése,
"rossz" baktériumok elpusztítása, vagyis fertőtlenítő szerep ,
a bélben a megfelelő mikrobiom egyensúlyának fenntartása,
a zsírban oldódó A-,D-,E-vitaminok felszívódásának optimalizálása,
a gyomorsav ph-jának kiegyenlítése,
a méreganyagok kiválasztása, eltávolítása,
pajzsmirigyhormon (és egyéb hormonok) átalakítása aktív állapotúvá,
a túl magas koleszterinszint megakadályozása.
A teakeverék alkotói
Petrezselyemlevél (Petroselini folium): az általános gyengeség szere, igazi roboráló gyógynövény. A levél apigenin flavonoidban gazdag, amely nevezetes a rosszindulatú folyamatok prevenciójában. Vértisztító hatású, a máj, a lép és a vese segítője. Fertőtlenítő hatását már a szájüregben elkezdi, majd az emésztőnedvek aktivizációjával az egész bélrendszerre kifejti. A petrezselyemről nem közismert, de oldja a belső feszültséget.
Lestyánlevél (Levistici folium): a petrezselyem közeli barátja, ízben is remekül harmonizálnak. Sajnos manapság már kevésbé találkozunk vele az asztalunkon. Csillapítja az émelygést, hányingert, a gyomorégés háziszere.
Tárkonylevél (Dracunculi folium): illóanyag-tartalma miatt elősegíti a kielégítő nyálelválasztást, a gyomornedv termelődését, támogatja a belek perisztaltikus mozgását. Antiszeptikus hatású, ezért felborult mikrobiom (pl. SIBO) esetén is nagy segítség. Csáberőt fokozó növényként, a játékosság szimbólumaként tekintettek rá.
Majoranna (Majorannae herba): a régi hagyományok a bánat ellenszereként emlegették. Magas keserűanyag-tartalma miatt kiváló krónikus felfúvódás ellen. Gyomorsav-hiányos állapotokban is áldásos segítség.
Izsópfű (Hyssopii herba): elfeledett, szemet gyönyörködtető fűszernövényünk, izgalmas ízvilággal. Az izsóp egy rendkívül értékes méhlegelő alkotó, ha tudjuk, ültessünk a kertünkbe is! Parazitaellenes hatású. Fő illóanyag kompenense a pinokámfor, továbbá heszperidint, diozmint, azaz flavonoidokat is tartalmaz. A lélek tisztítója, amely tulajdonságra a mai világunkban a legnagyobb szükség van.
Kaporlevél (Anethi folium): a közvélekedésben a kapor neve az általános emésztési komforttal forrt össze. A puffadásos panaszok mellett a vércukor- és inzulinszint kiegyenlítő, kíméletes májtámogató hatása is kivételes. Továbbá a régi természetgyógyászati gyakorlat álmatlanság elleni teakeverékekben is rendszeresen alkalmazta.
Medvehagymalevél (Allii ursini folium): a természetgyógyászat az egyik leghatásosabb és mellékhatásoktól mentes bélféregűzőnek tartja. Elősegíti az epetermelődést, hozzájárul a kielégítő zsíremésztéshez, ezért is tartozik a magas koleszterinszintet regulázó gyógynövények közé.
Zsályalevél (Salviae folium): a zsálya levelei és szárai antioxidáns hatású enzimeket tartalmaznak, beleértve a SOD-t (szuperoxid-diszmutáz) és a peroxidázt. Tehát az ételeinkbe alkalmazva csökkenthetjük a fokozott oxidáció veszélyét. A zsályában természetesen megtalálható poliszacharidok immuntámogató tulajdonságokkal rendelkeznek. A szellem tisztítójaként, az elem védelmezőjeként tartották számon.
Kakukkfű (Thymi herba): a bátorság szimbóluma. A jellegzetes kakukkfű aromát a következő komponensek alkotják: timol, karvakol, béta-pinén, geraniol. A timol antiszeptikus, gomba- és parazitaellenes hatású illóanyag, a mikrobiom támogatója. Keserűanyag-tartalma miatt elősegíti az epetermelődést, enyhíti a puffadásos tüneteket.
Szurokfű (Origani herba): mint a kakukkfű, timolban gazdag, de található benne a nagyra becsült karvakolból is. Már illatának megérzése beindítja az emésztőnedvek termelődését az idegrendszeren keresztül.
Borsikafű (Saturejae herba): enyhíti a hüvelyesek és egyes keresztesvirágúak puffasztó hatását. A terhelt emésztőrendszer nyugtatója. Perifériás vérkeringést támogató hatása miatt tarthatták a szunnyadó érzékiség fellobbantójának.*
Rozmaringlevél (Rosmarini folium): a népi gyógyászat kedvelt emésztést segítő gyógynövénye. A régi, házi fűszerkertek kimaradhatatlan szereplője, a szerelem, a hűség szimbóluma. Fokozott gázosodásban, máj- és epepanaszokban alkalmazták, bizonyítottan hozzájárul a máj rehabilitációjához.
Vasfű (Verbenae herba): a régi kovászos uborkakészítés alapvető fűszere volt. Szerény kinézete ne tévesszen meg senkit, mert az egyik legősibb gyógynövény, amelyet májproblémáktól kezdve bőrbajokon át egészen a vérszegénységig, idegrendszeri gyengeségig alkalmaztak.
Napi adag: minden főétkezés előtt kortyolgassunk az elkészített teából. Univerzális konyhai fűszerkeverékként alkalmazható.
Elkészítési javaslat: 1 csapott teáskanálnyi teakeveréket 3 dl vízzel leforrázunk, majd 5 perc áztatási idő után leszűrhetjük. Lehetőség szerint kerüljük a fémeszközök használatát.
Gyakori kérdések
Tényleg olyan fontos a fém eszközök kerülése?
Mondhatnánk egy elhanyagolható aspektus felgyorsult világunkban, hogy milyen eszközt használunk teánk elkészítésénél. Valójában ez a lépés az öntiszteletet is gerjeszti, nem csak a hatóanyagok védelmét szolgálja. Javasoljuk a műanyag kanál használatát, de a legjobb alternatíva - főleg ha hosszútávú teakedvelőkké válunk -, a fa adagalókanál vagy fa teaszűrő alkalmazása.
A teakeverékek komponensei honnan származnak?
Az összetevők java magyar forrásokból, magyar gyűjtőktől, magyar őstermelőktől, magyar cégektől származnak. Olyan minőséget prezentálunk, amelyet én is és családom is fogyasztana teljes szívből.
A Héjakút teák leírásai fizikai és lelki kulcskifejezésekkel kezdődnek, amelyek segítséget nyújtanak a teakeverék kiválasztásában.
Elakadás esetén hívjanak Minket bizalommal vagy látogassák meg fizikális üzletünket: